(untitled) (СУЧАСНЕ БУДІВНИЦТВО ТА АРХІТЕКТУРА, 2023)
На основі раніше розробленого методу аналітичного визначення граничного пружного стану канатів досліджена залежність зусилля розтягання з навиванням каната на барабан від параметра (відношення діаметрів барабана і каната) в інтервалі . Залежіть визначалась для двох схем навантаження канату: розтягання канату з навиванням на барабан вільно підвішеним вантажем та розтягання канату з навиванням на барабан вантажем в напрямних. На основі розробленого методу представлено залежність для 16-ти кантаів різних конструкцій. Зусилля розтягання представлено в відносній формі ( – сумарне розривне зусилля дротів канату). Зусилля суттєво залежить від конструкції канату і параметра згинання. На ділянці зусилля монотонно практично лінійно зростає доходячи до значення відповідного розрахунковій схемі розтягання прямого канату. Для різних конструкцій при параметрі зміна зусилля при зусилля . На ділянці залежність не лінійна, при зусилля . Ділянка характерна різкою зміною зусилля , при параметрі згинання зусилля Для більшості конструкцій канатів при зусилля близькі до нульових значень. При розтяганні вільно підвішеним вантажем мало крутних канатів зусилля в 1,6 –1,7 разів менші в порівнянні з розтяганням в напрямних. Для канатів крутних (одностороннього звивання) співвідношення складає 2,5–3,4 рази. В нормативних методиках розрахунків піднімальних канатів використовуються характеристики або , які не враховують особливості деформування і конструкції канатів. Вважаємо, що наведена інформація є доцільною в вирішенні питання побудови методики розрахунку піднімальних канатів на статичну міцність на основі характеристик їх граничного пружного стану, що забезпечить стабільну оптимальність використання канатів, дозволить раціонально обирати вид конструкції канату та його розміри.