(untitled) (СУЧАСНЕ БУДІВНИЦТВО ТА АРХІТЕКТУРА, 2023)
Забезпечення довговічності конструкцій є актуальною світовою тенденцією будівельної галузі. Відомо, що найбільший ризик корозії сталевої арматури в залізобетонних конструкціях викликає періодичний вплив хлор-вміщуючого водного середовища і карбонізація під дією вуглекислоти повітря. Розвиток процесу карбонізації призводить до вивільнення зв’язаних Cl–іонів, які були зв’язані продуктами гідратації. Підвищений транспорт Cl–іонів обумовлює корозію сталевої арматури. Таким чином, актуальним для досліджень є засіб запобігання транспорту агресивних іонів у бетон, який функціонує в умовах впливу агресивного середовища з комбінацією класів XD3 та XC4. Покриття на основі лужних алюмосилікатних зв’язуючих запропоновані для захисту залізобетону від проникнення агресивних іонів, що обумовлено здатністю їх зв’язування цеолітоподібними фазами. Метою роботи було визначення ефективності покриття на основі лужного алюмосилікатного в’яжучого складу (0,2K2O+0,8Na2O)·4,5SiO2·Al2O3·nH2O як захисту залізобетону від транспорту Cl-, CO32–іонів при періодичних циклах зволожування і висушування. За авторською методикою здійснено оцінку захисних властивостей запропонованого покриття в реальних умовах експлуатації при періодичних циклах зволожування і висушування в хлор-вміщуючому водному середовищі. Повний захист бетону після 90 циклів зволожування в 5 % розчині NaCl і висушування за відсутності слідів транспорту Cl–іонів забезпечується при нанесенні покриття товщиною 3 мм. Високі захисні властивості покриття підтверджено збереженням його адгезивних властивостей, а також високою корозійною стійкістю захищеного бетону при дії агресивного середовища з комбінацією класів XD3 та XC4. Високі захисні властивості покриття обумовлені зв’язуванням іонів Cl- і CO32- водостійкими цеолітоподібними матрицями.