КОМПЛЕКСНИЙ АНАЛІЗ ТА ОЦІНКА ТЕРИТОРІЙ МІСТА ЯК ПЕРШОЧЕРГОВЕ ВИЗНАЧЕННЯ ПОТРЕБ ДЛЯ ФОРМУВАННЯ КОМФОРТНОГО ТА БЕЗПЕЧНОГО МІСЬКОГО ПРОСТОРУ (СУЧАСНЕ БУДІВНИЦТВО ТА АРХІТЕКТУРА, 2023)
Формування міського простору, яке в експлуатації є комфортним та безпечним для його користувачів – найвища мета сучасної містобудівної науки. Після аналізу існуючих практик планування було встановлено, що першочерговою передумовою формування міського простору є визначення потреб місцевості, які встановлюються після комплексних аналізів та оцінки територій. Саме потреби визначають напрям їх розвитку. В даній роботі розглянуті існуючі методи аналізу та оцінки територій, та визначені їх характерні ознаки, які потребують аналізу та оцінки для встановлення більш чітких дій для покращення простору. В даній статті було досліджено питання щодо комплексного аналізу та оцінки територій міста, та їх вплив на формування, реформування та реконструкції міського простору. Ціллю даного дослідження була систематизація знань щодо аналізу та оцінки міських територій. На базі виявлених проблем відбувається встановлення передумов для формування комфортного міського простору для всіх рівнів потреб його мешканців та користувачів. В сучасному місті відбувається багато процесів одночасно, які впливають на функціональний поділ територій відповідно до домінуючих діяльностей на них. Сформульовані чіткі містобудівні задачі для рішення допомагають: зберегти позитивні та змінити негативні характеристики міського простору, взяти до уваги погляди місцевих жителів та користувачів простору, проаналізувати інвестиційні можливості, вперш за все, для розуміння матеріальних перспектив місцевостей. Комплексний аналіз та оцінка територій міста дозволяє виявити проблеми або конфліктні ситуації у міському просторі, які негативно впливають на його функціонування, розвиток та комфортність. Зазвичай визначення комфортності міста визначають як окремий критерій оцінки, але на думку автора, саме формування комфортного міського простору і є головним завданням для урбаністів, яке включає в себе багато критеріїв, що забезпечують безпечність, екологічність, ідентичність та сучасність простору відповідно до потреб місцевої громади. В результаті наукового дослідження було встановлено, що доповнення існуючих практик і методик аналізу та оцінки міського простору відповідно до сучасних потреб містобудування дозволить більш якісно та актуально формувати той простір міста, який необхідний мешканцю та його користувачу.
Keywords: міський простір; комплексний аналіз; інтегральна оцінка; індекс якості міського простору; формування територій міста; комфортність міського простору.