ВИКОРИСТАННЯ МОДЕЛЕЙ МЕХАНІЧНИХ ФІЛЬТРІВ У АНАЛІЗІ ПРОЦЕСІВ ФОРМУВАННЯ ТА УЩІЛЬНЕННЯ БУДІВЕЛЬНИХ/БЕТОННИХ СУМІШЕЙ ВІБРАЦІЙНИМ ПОЛЕМ (СУЧАСНЕ БУДІВНИЦТВО ТА АРХІТЕКТУРА, 2023)
Використані моделі механічних фільтрів різних типів, які застосовуються для аналізу процесів формування та ущільнення будівельних/бетонних сумішей за допомогою вібраційних полів. Встановлені значення резонансних частот та еквівалентних мас для різноманітних резонаторів, що моделюють розповсюдження у останніх вібраційно-хвильових утворень. У основу аналізу впливу вібраційного поля на процеси формування та ущільнення бетонних/будівельних сумішей у даному дослідженні покладені методи математичної фізики, класичного варіаційного числення, фізики коливань і хвиль та методологія розв’язку звичайних диференціальних рівнянь й диференціальних рівнянь у частинних похідних. Встановлені умови та основні інтегральні характеристики резонансних явищ, можливість виникнення котрих обумовлена: 1) геометрією поставленої початково-крайової задачі (це так звані «геометричні резонанси» розглядуваної системи з розподіленими параметрами, що моделює оброблювану суміш); 2) задіяною у дослідженні робочою реологічною моделлю суміші (це так звані «реологічні резонанси»). Розвинутий і науково обґрунтований у роботі підхід дозволяє встановити основні параметри і можливості використання енергоощадних режимів функціонування вібраційних систем, призначених для формування й вібраційного ущільнення вказаних вище сумішей. Отримані у роботі результати можуть бути у подальшому використані для уточнення й вдосконалення існуючих інженерних методів розрахунку вібраційних систем для формування й ущільнення бетонних/будівельних сумішей з метою оптимізації робочих режимів їх функціонування як на стадії проектування, так і у режимах реальної експлуатації.
Keywords: моделювання; механічні фільтри; резонатори коливань; аналіз; процеси формування; ущільнення; будівельні та бетонні суміші; вібраційне поле; резонанси; еквівалентні маси.