МІЦНІСТЬ БЕТОНІВ ОСНОВИ ДОРОЖНЬОГО ОДЯГУ НА РІЗНИХ ВИДАХ ВТОРИННОГО ЩЕБЕНЮ І ПІСКУ (СУЧАСНЕ БУДІВНИЦТВО ТА АРХІТЕКТУРА, 2023)
Задача розробки бетонів для основи дорожнього одягу з використанням вторинних заповнювачів є актуальною з економічної та екологічної точок зору. Порівняно властивості бетонів з різними типами крупного заповнювача фракції 8-16 мм: гранітного річкового гравію, вторинного щебеню з перероблених залізобетонних конструкцій, вторинного щебеню з переробленої цегляної кладки та керамічної плитки. Також використовувалося три типу пісків фракції 0-4 мм: кварцовий, вторинний пісок з перероблених залізобетонних конструкцій, вторинний пісок з переробленої цегляної кладки. Проведено 2 серії експериментів. У першій серії використовувався портландцемент CEM II/B-S 32.5 R та суперпластифікатор Soudal Soudaplast (1% від маси цементу). У другій серії використовувався портландцемент CEM II/B-S 42.5 R та суперпластифікатор Berament HT28 (1,2% від маси цементу). Рухомість всіх суміші була рівною S1.Бетони з суперпластифікатором Berament HT28 мали меншу В/Ц суміші, ніж бетони з аналогічними заповнювачами та суперпластифікатором Soudal Soudaplast. Використанні вторинного щебеню вимагає підвищення В/Ц суміші. Одночасне використання вторинного піску додатково підвищує В/Ц. Завдяки меншому В/Ц бетони другої серії мають вищу середню густину, ніж аналогічні бетони першої серії експерименту. Найбільшу середню густину (2369-2465 кг/м3) мають бетони на основі гранітного гравію і кварцового піску. При використанні щебеню з залізобетонних конструкцій середня густина знижується на 3-5%. При використанні щебеню з цегляної кладки та керамічної плитки – на 8-9%. Бетони на основі вторинного щебеню і піску з залізобетонних конструкцій мають на 6-9% меншу середню густину у порівнянні з бетонами на гранітному гравії. Найменшу середню густину мають бетони на основі вторинного щебеню і піску з переробленої цегляної кладки та керамічної плитки – від 2015 до 2061 кг/м3.Завдяки застосуванню цементу вищої марки і більш ефективного суперпластифікатору міцність бетонів другої серії експерименту у віці 3х діб була на 69-190% вище міцності аналогічних бетонів першої серії, у віці 28 діб – вище на 67 до 147%. При використанні кварцового піску найбільшу міцність мають бетоні на основі вторинного щебеню з залізобетонних конструкцій. У віці 3х діб до 17,97 МПа та 30,33 МПа, у проєктному віці до 32,07 і 53,41 МПа для першої і другої серії відповідно. Найменшу міцність (близько 16 МПа у першій серії експерименту і 27 МПа у другій) мали бетони з використанням лише маломіцних вторинних заповнювачів з переробленої цегляної кладки та керамічної плитки.В цілому всі досліджені бетони на вторинних заповнювачах характеризувалися достатньою міцністю для їх використання в основах жорсткого дорожнього одягу.
Keywords: вторинний щебінь; вторинний пісок; вторинні заповнювачі бетону; пластифікатор; основа дорожнього одягу; міцність.