ВПЛИВ ПРОТИОЖЕЛЕДНОЇ СОЛІ НА ЕКСПЛУАТАЦІЙНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ АСФАЛЬТОБЕТОННИХ СУМІШЕЙ У ПІВНІЧНО-ЗАХІДНОМУ КИТАЇ: ДОСЛІДЖЕННЯ МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ТА ФАКТОРІВ ВПЛИВУ (СУЧАСНЕ БУДІВНИЦТВО ТА АРХІТЕКТУРА, 2023)
На даний час одним з основних матеріалів для влаштування високоякісних автомобільних доріг залишається асфальтобетон. Накопичення льоду та снігу на асфальтобетонних покриттях в зимовий період часто призводять до серйозних дорожньо-транспортних пригод. За статистикою, близько 15-30 % таких інцидентів безпосередньо пов'язані з ожеледицею та снігопадом. Тому, коли дороги вкриті льодом та снігом, найбільш економічно ефективним і дієвим заходом боротьби з ожеледицею залишається розпорошення протиожеледної солі на дорожньому покритті. Особливо в північно-західному регіоні Китаю, де спостерігається низька кількість опадів і постійні засухи, протиожеледні солі, що застосовуються взимку, не розбавляються і не змиваються потоком води. Як наслідок, дорожнього покриття та ґрунт навколо зберігає високу концентрацію протиожеледних солей, ніж в інших регіонах, що призводить до помітного впливу на термін служби дорожнього покриття.Метою цього дослідження є експериментальне моделювання впливу високосольового середовища на механічні властивості асфальтобетонних сумішей з подальшим аналізом ключових факторів, що впливають на довговічність асфальтобетонних сумішей.Для досягнення поставленої мети застосовуються такі методи дослідження, як випробування високотемпературної колії, а також випробування за Маршаллом та випробування на розшарування при замерзанні-відтаванні, що дозволяють дослідити закономірності зміни механічних властивостей асфальтобетонних сумішей в умовах різного гранулометричного складу, різних протиожеледних сольових розчинів та різної частоти циклів зволоження і висушування. Крім того, для встановлення взаємозалежності між факторами, що впливають на експлуатаційні характеристики асфальтобетонних сумішей, у дослідженні використано ентропійний аналіз “сірої кореляції”.Результати показують, що після проходження 0, 5, 10, 15, 20, 25 і 30 циклів висушування та насичення у розчинах 20% технічної солі (NaCl), 15% карбаміду (CH4N2O) і 20% безводного етанолу (CH2CH3OH), високотемпературна стійкість і водостійкість асфальтобетону марок АС-13 і АС-16 знизилися в різній мірі. Загалом, збільшення відсоткового вмісту дрібного заповнювача в асфальтобетоні може підвищити стійкість асфальтобетону до сольової ерозії в ожеледицю. Згідно з аналізом ентропії “сірої кореляції” розглянуто вплив трьох факторів. Найбільший вплив на механічні властивості має різниця в гранулометричному складі, потім тип розчину протиожеледної солі, і найменший - частота циклів насичення та висушування. Таким чином, раціональний підбір складу асфальтобетону підвищує експлуатаційні характеристики при негативні дії протиожеледних солей.