ПРОТИЗСУВНА СПОРУДА У ВИГЛЯДІ КОНТРФОРСІВ З БУРОСІЧНИХ ПАЛЬ (СУЧАСНЕ БУДІВНИЦТВО ТА АРХІТЕКТУРА, 2023)
В даний час у світі спостерігається інтенсивна урбанізація, що характерна і для більшості регіонів України. Як наслідок, відбувається збільшення антропогенного навантаження на окремі території, через що особливу актуальність набула проблема розвитку таких явищ як зсуви. Зсуви є одним з найпоширеніших екзогенних геологічних процесів, які створюють екологічну та техногенну небезпеку. Причини їх активізації можна поділити на природні та техногенні. Зсувні процеси природного походження виникають, як правило, на морському узбережжі, на схилах річкових долин та в яружно-балкових мережах. Техногенні зсуви спостерігаються при будівництві, реконструкції та експлуатації будівель і споруд, що зводяться на ділянках схилів зі складними інженерно-геологічними умовами. З метою запобігання виникненню зсувів та пов'язаних з ними надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру необхідно здійснювати економічно та екологічно обґрунтовані протизсувні заходи перед початком господарського освоєння зсувних та зсувонебезпечних територій. При будівництві на зсувних та зсувонебезпечних схилах або штучних укосах доводиться утримувати у стійкому стані великі масиви ґрунту. Виникнення і активізація зсувів веде до утворення неприпустимих деформацій, порушення стійкості схилу, а також руйнування будівель та споруд. Деформації будівель та споруд, що розташовані на схилах або біля них, відбуваються від таких зсувних процесів, які неможливо зупинити за допомогою звичайних протизсувних заходів. У цих випадках для захисту від утворення зсувів застосовуються утримуючі протизсувні конструкції з буронабивних паль, з закладенням в стійкі корінні породи та об'єднані залізобетонним ростверком. Такі споруди є одними з найбільш оптимальних, технологічних і економічно ефективних методів стабілізації зсувних зміщень. Вибір типу утримуючих протизсувних споруд і місця їх розташування на схилі залежить від величини зсувного тиску і його розподілу уздовж схилу, потужності зсувної товщі, конфігурації схилу, стану зсуву на момент будівництва та інших факторів.В роботі проаналізовані основні з існуючих конструкцій поперечних та поздовжніх утримуючих протизсувних споруд пальового типу, їх переваги і недоліки, умови застосування. В результаті цього, запропонована нова конструкція утримуючої протизсувної споруди підвищеної несучої здатності та зниженої матеріаломісткості. Протизсувна споруда виконана у вигляді паралельних довжині зсувного схилу контрфорсів, що утворені з круглих буросічних паль, діаметр яких збільшується в напрямку переміщення зсуву. При цьому палі закладені нижніми кінцями у стійкі ґрунти та об’єднані зверху залізобетонним ростверком змінної висоти, з похилом нижньої грані у бік підошви схилу. Ця конструкція призначена для стабілізації зсувонебезпечних та зсувних схилів, а також підвищення стійкості ділянок схилів, на яких експлуатуються, реконструюються та будуються будівлі і споруди різного призначення.