ЧИСЕЛЬНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ГАСІННЯ ХВИЛЬ КОНСТРУКЦІЄЮ ОГОРОДЖУВАЛЬНОЮ ГІДРОТЕХНІЧНОЮ СПОРУДОЮ НЕПОВНОГО ВЕРТИКАЛЬНОГО ПРОФІЛЮ (СУЧАСНЕ БУДІВНИЦТВО ТА АРХІТЕКТУРА, 2023)
Стаття присвячена питанням чисельного експериментального дослідження, пов’язаного з визначенням величини гасіння хвиль при переливі їх через верхню будівлю конструкцій огороджувальних гідротехнічних споруд (ОГТС) неповного вертикального профілю. Представлені дослідження були проведені з метою верифікації отриманих результатів фізичних експериментальних досліджень. Фізичні експериментальні дослідження були проведені у гідрохвильовій лабораторії кафедри «Гідротехнічного будівництва» Одеської державної академії будівництва та архітектури. Чисельна модель конструкції ОГТС неповного вертикального профілю була виконана аналогічною умовам натурного майданчика узбережжя Одеського заливу. Конструкцію ОГТС неповного вертикального профілю, передбачувалося розташувати на відстані L = 200 (м) від берегової лінії території, що захищається. У місці розташування огороджувальної споруди, що проектується, розрахункова глибина води d = 4,0 (м). Побудував лучи рефракції та трансформації хвиль при підході хвиль до споруди, що проектується, розрахункова висота хвиль становитиме h = 2,4 (м); середня довжина хвиль λ = 24,5 (м); піднесення верхньої будови ОГТС неповного вертикального профілю відносно спокійного рівня води було прийнято рівним Δ Н = +1,0 (м), ширина верхньої будівлі конструкції огороджувальної споруди В = 4,0 (м). У результаті проведення чисельного експерименту, висота, погашеної хвилі, при переливі її через верхню будівлю конструкції ОГТС неповного вертикального профілю на акваторії, що захищається, становила  htr = 0,6 (м). Отриманні результати чисельного моделювання на 3,3% відрізняються від висоти хвилі отриманій при проведені фізичного експерименту. За результатами проведених експериментальних досліджень була запропонована емпірична залежність, яка може бути використавана у інженерній практиці з метою визначення величини гасіння хвиль, при переливі їх через верхнь будівлю ОГТС неповного вертикального профілю.Використання конструкцій ОГТС неповного вертикального профілю, з метою захисту акваторій морських портів, а також елементів берегової інфраструктури морських міст, дозволить підвищити інвестиційну привабливість створення нових проєктів огороджувальних і берегозахисних споруд, завдяки зменшенню позначки надводної частини.
Keywords: чисельне моделювання; огороджувальна гідротехнічна споруда неповного вертикального профілю; гасіння хвиль.