ОЦІНЮВАННЯ НАПРУЖЕНО-ДЕФОРМОВАНОГО СТАНУ МЕТАЛЕВИХ ГОФРОВАНИХ КОНСТРУКЦІЙ ТРУБИ ІЗ ВРАХУВАННЯМ ЇЇ ДІАМЕТРУ ТА ТОВЩИНИ ГОФРОВАНОГО ЛИСТА (СУЧАСНЕ БУДІВНИЦТВО ТА АРХІТЕКТУРА, 2023)
Виконано аналіз науково-дослідних робіт із оцінки напружено-деформованого стану збірних металевих гофрованих конструкцій транспортних споруд. Встановлено, що напруження та деформації споруд із збірних металевих гофрованих конструкцій залежать від комплексу факторів впливу: величини статичних та динамічних навантажень, висоти засипки над склепінням конструкції, параметрів хвиль гофр тощо. Однак не встановлено взаємопов’язаного впливу величини діаметру труби і товщини металевого гофрованого листа на напруження, які виникають у металевих конструкціях труби.Об’єктом досліджень є металеві гофровані конструкції труби. Для оцінки напруженого стану труби враховано вплив на напруження величини поперечного перетину труби та товщину металевого гофрованого листа конструкції.Встановлено, що значний вплив на напружений стан металевих гофрованих конструкцій труби мають геометричні параметри поперечного перетину труби та товщина металевого гофрованого листа конструкції. При збільшенні діаметру труби величина напружень, які виникають у металевих конструкціях, зростає. Однак, при збільшенні товщини гофрованого листа, величина напружень, при одному і тому ж діаметрі труби, знижується. Збільшення товщини листа від 3,0 мм до 7,0 мм призводить до зменшення напружень у металі труби на 50,39 %. При зміні діаметру труби від 1,0 м до 6,0 м при товщині металу гофрованого листа рівній 3,0 мм, величина напружень збільшилася у 7,38 рази, при товщині листа 4,0 мм – у 7,8 рази, при товщині листа 5,0 мм – у 8,08 рази, при товщині листа 6,0 мм – у 8,28 рази та при товщині гофрованого листа труби 7,0 мм – у 8,43 рази. Встановлено, що поступове підвищення товщини гофрованого листа конструкції призводить до зменшення різниці напружень між попередньою товщиною листа і збільшеною. При діаметрі труби 6,0 м різниця напружень, яка виникає при товщині гофрованого листа 3,0 мм і 4,0 мм складає 21,35 МПа, при товщині 4,0 мм та 5,0 мм різниця величин напружень складає 14,16 МПа, при 5,0 мм та 6,0 мм різниця величин напружень складає 10,25 МПа та при підвищені товщини листа від 6,0 мм до 7,0 мм різниця величин напружень складає 7,76 МПа.Отримані результати напруженого стану збірних металевих гофрованих конструкцій труби можуть мати практичне застосування у випадку прийняття техніко-економічного обґрунтування, щодо призначення діаметру труби та товщини металевого гофрованого листа конструкції. Одним із обмежень застосування даних результатів досліджень є оцінка напруженого стану труби виготовленої із збірних металевих гофрованих конструкцій із параметрами хвиль гофр 150×50 мм. Інші параметри хвиль гофр у даному досліджені не враховано.
Keywords: збірні металеві гофровані конструкції; труба; напруження.